keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Un tour à Tours

Viime keskiviikkona muodostettiin team Saint-Jude meidän koulun vaihtareitten kanssa ja lähdettiin Toursia kohti. Neljä tuntia, eli kokonainen keskiviikko, koulussa, jonka jälkeen käveltiin Armentièresin juna-asemalle, otettiin juna Lilleen, jossa äkkiä vaihdettiin junaa ja kolmen tunnin päästä saavuttiin Saint-Pierre des Corpsin asemalle. Asemalla meitä oli vastassa Comeniuksen väkeä ja bussi odotti juuri sopivasti. Ajettiin bussilla Toursin ohi maaseudulle ja päädyttiin ihanaan paikkaan nimeltä Le Chateau de Taillé, joka on jonkinlainen vapaa-ajan keskus. Ranskassa niitä on kuulemma sen takia paljon, koska täällä on pitkien koulupäivien vastapainoksi tosi pitkät lomat, joten ihmiset lähettää lapsensa tämmösiin paratiiseihin. 

Mitäs siellä tapahtui? Suurin osa noin 60 hengestä oli espanjalaisia ja italialaisia. Sitten oli meidän kaks slovakialaista, kaks puolalaista, jotka ei puhunut sanaakaan ranskaa ja tosi huonoa enkkua, kolme ruotsalaista ja minä. Ootin ihan hulluna, että pääsen vihdoin puhumaan suomea kasvotusten enkä kameran kautta, mutta Ranskassa tää homma onkin vähän isommalla kuin Suomessa, joten vaihtarit oli jaettu neljään osaan ja muut suomalaiset ei sitten osunut samaan paikkaan. Sen sijaan  löysin länsinaapurini ja koska huonejaot oli vähän monimutkaiset kun oltiin viiden porukka ja isoimmat huoneet oli neljälle, ruotsalaiset tytöt otti mut ystävällisesti huoneeseensa. Puhuttiin englantia, koska ne oli ollut vasta vajaan viikon Ranskassa, mutta hitsi oli vaikeeta! Lisäsin ranskaa sinne tänne ja kaikki kyllä ja kiitos sanoin vahingossa ranskaks ihan huomaamatta :D Yritin myös puhua ruotsia, mutta se kaatu siihen, etten enää muistanut miten sanotaan hyvää yötä, jos nyt helpoin esimerkki otetaan. Ilmeisesti neljä kieltä oli liikaa mun aivoille. Kaikki tunnit tai yleiset jutut oli kuitenkin ranskaksi ja mun host-äidin mukaan niiden kahden ja puolen päivän aikana kehityin tosi paljon, joten oli siitä ainakin jotain hyötyä! Muutenkin siellä oli tosi kivaa, ohjaajat oli älyttömän mukavia ja toisin kun opettajat Ranskassa, helposti lähestyttäviä ja tuttavallisia ja kiinnostuneita nuorista. Puhuttiin mm. mitä kaikkia erilaisia tunteita ollaan tunnettu koko tän vaihdon aikana siitä hetkestä, kun saatiin tietää, että lähdetään vaihtoon, aina tähän päivään asti, mitä ongelmia on ollut tai voi tulla ja miten niihin voi löytää ratkaisun, miten voi ottaa kaiken ilon irti näistä kolmesta kuukaudesta ja vaikka ja mitä muuta hyödyllistä. En tutustunut kauheen läheisesti muihin vaihtareihin, mutta meidän koulun vaihtareitten kanssa sen sijaan oltiin paljon keskenään ja musta tää reissu oli tosi hyvä keino lähentää meitä.

Mercredi derniére nous les cinq etudiantes d'échange nous sommes formées un "Team Saint-Jude" et pris la direction Tours. D'abord nous sommes marchées avec notre prof référé à la gare d'Armentières pour le train jusqu'à Lille. À Lille on avait un changement très vit pour le trajet direct jusqu'à la gare de Saint Pierre des Corps où le bus de Comenius nous a attendu. Notre destination était Le Chateau de Taillé qui est un centre de vacances. En France il y en a beaucoup parce qu'il y a beaucoup de vacances car les journées d'école sont très longues.

Alors, qu'est-ce qu'on a fait pendant les jours? Le plupart de gens étaient espagnols et italiens. Il y avait aussi notre deux slovaques, deux poloneses, trois suedoises et moi toute seule de la Finlande. En tout cas j'ai trouvé mes voisins de l'ouest et je me suis logée avec eux. Avec les suedoises sympas j'ai parlé anglais car les filles n'avaient été en France que depuis une semaine. Ce n'était pas quand même si facile parce que j'ai mélangé anglais et francais. Et le suedois... Vraiment impossible à me souvenir. Tous les atelieres et tout le programme étaient quand même en francais et quand je me suis rentrée, ma mère d'accueil m'a dit que j'ai avancé avec mon francais! J'aimais bien mon sejour là-bas et j'ai passé du bon temps. Les formateurs et formatrices étaient super sympas et facile à parler et j'ai beaucoup parlé avec eux. Dans les atelieres on a parlé entre autre des différents sentiments qu'on a eu, des problémes qu'on a eu ou qu'on peut avoir et comment les resoudre, et comment profiter le mieux les trois mois en France. Je trouve que notre voyage était super et qu'il nous a permit de nous connaitre mieux entre Team Saint-Jude :)


Torstaina meillä oli järjestetty kierron Toursin kaupunkiin. Saatiin valita yks kohde, minne halutaan mennä ja siellä yks "tapaaminen", joita oli esim. joku vanha elokuvateatteri, Loire-joen ympäristössä jotain ja pelikauppa. Me valittiin maison des associations eli paikka, johon erilaiset yhdistykset voi tuoda flyereitään, jotta ihmiset löytäs erilaisiin kulttuuritapahtumiin ja päinvastoin turistit ja muut voi löytää sieltä puuhaa vapaille hetkille. Elettiin toivossa, että katsellaan pari flyeriä viidessä minuutissa ja lähdetään ja saadaan paljon vapaa-aikaa, mutta se nainen innostuikin puhumaan ihan liikaa ja Linda alkoi olla kärsimätön. Lopulta päästiin sieltä ulos ja lähdettiin tutkimaan Vieux Toursia eli Toursin vanhaa kaupunkia, jossa oltiin. Se oli ihana. Ei lisättävää.

Jeudi nous avions un tour à Tours. On pouvait choisir ce qu'on veut découvrir et nous avons choisi le Vieux Tours. Nous sommes aussi nous inscrit pour un rendez-vous et nous avons choisi d'aller à la Maison des assosciations. La femme qui nous a présenté l'association a trop parlé et nous avons commencé d'être impatientes pour pas avoir du temps libre pour découvrir les endroits. Enfin on est sorties et se baladées dans les rues. Tours était super. Rien à ajouter.


 
Meille annettiin tehtäväksi kuvasuunnistusta vanhan kaupungin alueelta. Löydettiin kaikki paikat ja sen jälkeen saatiin sitten tehdä mitä haluttiin. Niinpä käveltiin kaduilla ja tutkittiin paikkoja.   

Bongattiin heti hyvältä paikalta liian herkullinen kauppa, jossa oli onneks liian kallista. Innokas myyjä maistatti meillä hyviä keksejä ja hitsi oisin vaan halunnut ostaa tommosen ylisöpön rasian, mutta nekin oli niin kalliita, että en sitten raaskinut...
 
Les jolies espagnoles qui adorent les photos ;)
Bussin ikkunasta ihailin maisemia ja kuten tästä näkyy, oli oikein kaunista.  
La Loire. Sen ympäristö oli tosi kaunista ja illalla kun tultiin pois Toursista, tuolla oli ihan älyttömän kaunista.
Nämä omenaviljelmät oli linnaa vastapäätä ja meille tarjottiin noita omenoita, jotka oli ihan taivaallisen hyviä! Valitettavasti meillä ei ollut aikaa ostaa niitä, koska perjantaina oli niin kiire, mutta se maku säilyy muistoissa.


Tässä on kaikki Saint-Juden vaihtarit (paitsi minä): Marta ja Carment reunoilla Espanjasta ja keskellä vasemmalta oikeelle Zdenka ja Andrea Slovakiasta.
Marta, Carmen ja minä.

Paluumatkalla popsittiin eväitä ja kaikki teki vähän omia juttuja, koska kaikki oli tosi väsyneitä. Minä jatkoin uskollisesti monikielisellä linjalla: luin englanninkielistä kirjaa, joka pitää lukee täällä ranskan tunnille, kuuntelin suomenkielistä musiikkia ja toisella korvalla kuuntelin ranskankielistä keskustelua. En sitten tiiä miten suuri osa mistäkin meni perille ja mikä ei.

Pendant le retour on a mangé des sandwiches et chacune a fait ses propres choses car tout le monde était très fatigué. Je lisait un livre anglais, écoutais de la musique finnoise et l'autre oreille de moi écoutait une discussion francaise. Est-ce que j'arrivait à suivre tout ces choses? Je ne sais pas.

Nyt menee hyvin, oon tehnyt jo monta pistaria koulussa ja huomenna olis luvassa ranskan koe ja koulun juoksutapahtuma. Wish me luck.

Ps. Sunnuntaina käytiin elokuvissa katsomassa We're the Millers (Ranskassa Les Miller, une famille en herbe) ja olin niin iloinen kun ymmärsin kaiken! Ensimmäinen elokuva ranskaksi ilman tekstejä, joten onhan tässä juhlalle aihetta.

Palaamisiin Suomi, à bientôt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti