torstai 5. syyskuuta 2013

À l'école!

Noniin tänään se alkoi, aherruksen pyhä paikka, koulu. Pyhä tosiaan sillä tää kouluhan on katolinen hehe... Tänään se ei tosin näkynyt mitenkään. Mentiin perheen äidin kyydillä kouluun ja se tuli mun kanssa opettajien sisäänkäynnistä, johon oltiin sovittu tapaaminen Madame Boonin (huom ei Veronique vaan Madame Boone) kanssa. Koulun joku sihteeri tms ohjas meidät odotustilaan (?) ja odotettiin siinä sitten sitä opettajaa. Toinen slovakialainen tuli myös siihen ja sit mentiin Mme Boonin mukana kiertämään koulua. 

Ihan eka kuva koulusta, kun ajettiin sen ohi autolla ja etsittiin parkkipaikkaa, oli että mikä ihmeen ala-aste tää on? Porukka ootti koulun porttien ulkopuolella, että pääsee ees pihalle, mutta sinne pääsee vasta kun ne portit avataan. Ihme kun ei tarvinnut tehä parijonoa ennen luokkaan menoa :D kun Mme Boone vei mut mun luokkaan, koko luokka nous seisomaan! Ja ne oikeesti seiso siinä niin kauan, että mun vastuuopettaja Mme Vandekerckhove (helppo kun mikä, lunttasin lapusta) sano, että istukaa. Lukiossa. No, siinä meni sitten pari tuntia kun käytiin läpi kaikkia juttua, jaettiin miljoona lappua vanhempien allekirjotettavaks ja täytettäväks ja kahen tunnin päästä lähettiinkin sitten jo kotiin. Ja ainiin! Saatiin myös ihan ikiomat reissuvihkot! Siihen kirjotetaan myöhästymiset, poissaolot ja terkkarilla käynnit, ihan kaikki (tietysti vanhempien allekirjoitettavat), ja ilman sitä ja lukujärjestystä liimattuna takakanteen, jossa on vanhemman allekirjoitus, että saat poistua koulualueelta, et muuten lähde koulusta mihinkään.

Siinä on kirjat, jotka sain ja paperit ja tuo missä on tuo kuva, on reissari, johon liimattiin nimitarra. Harmi, että siinä ei ollut mitään kukkia tai vaikka hauskaa ABC-kuvaa tms :(

Reissarin takakansi on myöhästymisille. Tää mennän siis täyttämään kansliaan ja sitten mamilta allekirjoitus.

Tässä on mun alustava lukkari, maanantaina saan lopullisen. Ei paha! Huomenna vaan liikuntaa 13.40-15.30 :D

Ymmärsin suurimman osan, mitä se opettaja puhu, koska se oli oikein arvonsa tunteva rouvashenkilö, mutta oppilaat sössöttää, niin niitä en ihan ymmärrä. En oikein saanut mahista puhua toisten oppilaiden kanssa, koska meillä ei ollut ees välkkää, joten se kuiskiminenkin ehkä vähän vaikuttaa... 

Mulla on nyt lukkarissa enkkua, matikkaa, josta ymmärrän varmasti todella paljon, yhteiskuntaoppia jos ymmärsin oikein, ranskaa, hissaa ja maantietoa jotenkin yhdistettynä, liikuntaa, jotain edistyneempien enkkua, terveystietoa ja lempiainettani, fysiikkaa. Kaikki ranskaks. Selailin noita kirjoja.... Juu tuun olemaan ihan ulapalla :D Täällä on siis kolme linjaa: kirjallisuus, tiede ja hmm mitenköhän sen suomentais... yhteiskunnalliset aineet? En tiiä. Joka tapauksessa mä oon tolla viimesellä eli ES.

Iltapäivällä käytiin syömässä ravintolassa koulun lähellä ja hitsi, kun Armentières on ihana! Musta tuntuu että siellä oli melkeinpä enemmän kauppoja kun Jyväskylässä, mihin ei kyllä paljoa tarvita, mutta silti. Ootan vaan, että pääsen sinne shoppailemaan...

Koulun jälkeen olin ihan shokissa ja kun käytiin vielä ostamassa mulle pre-paid liittymä, olin ihan täynnä ranskaa. En ymmärrä niistä vitsin liittymistä mitään edes suomeks, niin mites ranskaks? Sain kuitenkin asiat hoidettua ja nyt mulla on Ranskan numero omassa kännykässä ja Suomen kortti äitin vanhassa, jonka otin tänne mukaan. Whatsapp toimii ihan normaalisti ja Suomen numero siis myös.

Koulun jälkeen toinen slovakialainen, Andrea, kysyi voitasko nähdä, kun se asuu tässä ihan lähellä ja sithän me mentiin ja näytin sille saman reitin, mitä menin eilen. Se on tosi mukava! Puhuttiin ranskaa, mikä on tosi hyvä ja huomenna mennään lenkille aamulla, koska silläkin alkaa vasta 13.40 :) C'est magnifique!

Illalla olin ihan innoissani ja illallisella tuntu et pysyin kärryillä, mistä puhutaan ja osallistuin keskusteluun ja ai että. Näytin niille yhen vanhan koreografian ja ne oli ihan äimänä ja se äiti sano, että en kyllä tuu kehittymään täällä. Meen silti tanssimaan, vaikka taso ei oliskaan huikee, koska kokemushan se on sekin! Meen myös Mathilden mukaan kokeilemaan tennistä. Se on pelannut sitä monta vuotta, mutta ihan sama, esitän vaan tyhmää turistia.

Joka päivä menee paremmin ja vitsi tästä tulee mahtavaa! Pitäkää hauskaa Suomessa ja olkaa ahkeria! Pus <3

2 kommenttia:

  1. Maksaaks ne sun ruokailun vai pitääks sun maksaa sitää jotain? siis ku käytte ravintoloissa? :) ja pitääks sun ylipäätään ees maksaa niille asumisesta tai jotai?

    VastaaPoista
  2. Joo nyt tähän mennessä ne on maksanut ravintolakäynnit :) perheessä asumisesta ei tarvii maksaa, maksan tietysti kaikki omat ostokset. Koska tää on Comeniuksen vaihto, saan tietyn verran käyttörahaa kuukaudessa, eli periaatteessa omia kuluja ei tule.

    VastaaPoista